Altijd scherp geprijsd Voor consument en bedrijven Gratis verzending vanaf €100,- 30 dagen bedenktijd

Kennisbank – Elektrotechniek

Vragen over elektrotechniek, we krijgen er veel. En veel daarvan hebben wij geprobeerd te beantwoorden via onderstaande kennisbank elektrotechniek. Een onderwerp nog niet door ons behandeld op deze pagina? Neem contact met ons op en stel ons uw vraag, we beantwoorden hem graag.

En komt hij vaker voorbij, dan verschijnt hij vanzelf op deze pagina!

Onderwerpen

Basisregels voor het aanleggen van Elektra

Ga je Elektra aanleggen of de huidige installatie aanpassen? Lees hier de 7 basisregels die je moet weten van Elektra vóór je begint.

Welke kabels worden waarvoor gebruikt?

Er zijn talloze opties wanneer je een kabel nodig bent, maar welke kabel is geschikt voor welke toepassing? Lees hier alles over de juiste kabel voor jouw doel.

Lasklemmen aansluiten?

Veilig een lasklem aansluiten, we leggen in 8 stappen uit hoe je dit goed en veilig doet. Lees hier hoe je veilig een lasklem aansluit.

Inbouw- / Lasdoos monteren?

Een inbouwdoos of lasdoos monteren in 10 stappen, Lees hier hoe je veilig een inbouwdoos monteert.

Stopcontact vervangen?

Van plan om uw stopcontacten te vervangen? Vervang uw stopcontact in 4 stappen uitgelegd.

Grondkabel in de tuin aanleggen?

Van plan om mooie verlichting in de tuin aan te leggen, lees hier hoe je een grondkabel veilig aanlegt in 9 Stappen uitgelegd.

Groepenkast vervangen of uitbreiden?

Soms is het tijd om de gehele groepenkast te vervangen of om uw huidige groepenkast uit te breiden, omdat u bijvoorbeeld van 1-fase naar 3-fase gaat, u gaat elektrisch koken of u krijgt een EV Laadpaal thuis.

> Lees hier waar u aan moet denken wanneer u de groepenkast gaat vervangen.
> Lees hier waar u aan moet denken wanneer u de groepenkast gaat uitbreiden.

De meest gestelde vragen:

Wat is elektrotechniek?

Elektrotechniek is een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. De mensen die hierin werken noemen elektrotechnici.

Welke wartel is geschikt voor welke kabel?

Voor een juiste afdichting van uw kabeldoorvoer is het belangrijk dat u de juiste wartelmaat gebruikt, lees hier welke wartel geschikt is voor welke kabeldiameter. Voor zowel kunststof wartels als messing wartels.

Wat is aarding en waarom is het nodig?

Het aarden van een elektrotechnische installatie is zeer belangrijk, je sluit de installatie letterlijk aan op de aarde. Mocht een apparaat of elektrotechnische installatie onder hoge spanning komen te staan door bijvoorbeeld een defect of een blikseminslag, dan kan met een geaarde installatie deze spanning wegvloeien in de aarde.

Wat is het verschil tussen gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC)?

Gelijkstroom (DC) heeft constante stroomrichting en polariteit, zoals batterijen. Wisselstroom (AC) daarentegen verandert periodiek van richting en polariteit, zoals bij stopcontacten thuis.

Wat is een kookgroep?

Een kookgroep is een elektrische groep die specifiek is ontworpen voor het voeden van een elektrisch fornuis of kookplaat. Het bestaat uit een aparte stroomonderbreker en kabel in de groepenkast van een woning om overbelasting te voorkomen.

Wat zijn slimme meters?

Slimme meters zijn geavanceerde meetapparaten die nauwkeurig energieverbruik registeren en communiceren met energiebedrijven. Ze bieden real-time informatie en elimineren handmatige meteropnames, waardoor consumenten hun energieverbruik beter begrijpen en energiebedrijven hun netwerken efficiënter beheren.

Wat is domotica?

Domotica integreert technologie in huiselijke systemen voor automatisering en afstandsbediening, waardoor gebruikers hun apparaten en systemen kunnen monitoren en beheren via een centraal systeem zoals een smartphone-app of spraak assistent. Het verbetert het comfort, de veiligheid, de energie-efficiëntie en het gemak in huis.

Wat zijn de veelvoorkomende problemen in elektrische systemen?

Veelvoorkomende problemen in elektrische systemen zijn kortsluiting, overbelasting, aardlekfouten, slechte bedrading of verbindingen, spanningspieken en verouderde apparatuur. Routine-inspecties en onderhoud zijn essentieel voor preventie.

Wat is kortsluiting en hoe kan het worden voorkomen?

Kortsluiting is een elektrisch probleem waarbij stroom ongecontroleerd tussen geleiders met verschillende spanning vloeit, wat potentieel leidt tot brand en schade aan apparatuur; preventie omvat correcte bedrading, vermijden van overbelasting en regelmatige inspecties van elektrische systemen om mogelijke problemen te identificeren en op te lossen.

Hoe spoor je een kortsluiting op?

Om een kortsluiting op te sporen, schakel je eerst de stroom uit en inspecteer je visueel alle draden en apparaten op beschadigingen; vervolgens test je de circuits met een multimeter en schakel je stapsgewijs de circuits uit om de oorzaak te vinden, maar als je het probleem niet kunt vinden, is het verstandig professionele hulp in te roepen om het veilig op te lossen.

Wat is LED-technologie en hoe werkt in het?

LED-technologie maakt gebruik van lichtgevende diodes (LED’s) die elektrische energie omzetten in licht door elektroluminescentie. Wanneer elektrische stroom door halfgeleider van de LED stroomt, worden, elektronen en gaten gecombineerd, wat resulteert in de emissie van fotonen, oftewel lichtdeeltjes.

Wat is het voordeel van LED verlichting?

Het voordeel van LED verlichting is de energie-efficiënte, langere levensduur en lagere onderhoudskosten vergeleken met traditionele verlichting; bovendien produceren LED lampen minder warmte en bevatten ze geen schadelijke stoffen, wat hen milieuvriendelijker maakt, en komen ze in veel diverse kleuren en designs.

Hoe werkt een zekering en waarom is het belangrijk?

Een zekering is een elektrisch apparaat dat de stroomkring onderbreekt door te smelten wanneer de stroom de toegestane limiet overschrijdt, waardoor schade door overbelasting of kortsluiting wordt voorkomen. Het is belangrijk omdat het de veiligheid van elektrische systemen en apparaten verhoogt door het risico op brand en schade te verminderen.

Wat is een aardlekschakelaar en waarom is het nodig?

Een aardlekschakelaar onderbreekt snel de stroomtoevoer naar een circuit wanneer lekstroom naar aarde wordt gedetecteerd, waardoor het risico op elektrocutie wordt verminderd; door deze functie speelt het een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid van elektrische installaties in zowel huizen als bedrijven.

Hoeveel stopcontacten zijn toegestaan op één circuit in een huis?

In de meeste gevallen wordt aanbevolen om niet meer dan 8 stopcontacten op één in een huis aan te sluiten om overbelasting te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Het exacte aantal kan echter variëren afhankelijk van lokale bouwvoorschriften en de specifieke belasting van de aangesloten apparaten.

Welke soort/type kabel moet ik gebruiken?

Het type kabel dat je moet gebruiken, hangt af van factoren zoals het beoogde gebruik, de toepassing en geldende bouwvoorschriften; voor algemeen huishoudelijk gebruik worden vaak kabels zoals VD-draad of XMVK gebruikt, maar het is altijd verstandig om de richtlijnen van een gekwalificeerde elektricien te volgen. om ervoor te zorgen dat je het juiste type kabel gebruikt dat voldoet aan lokale voorschriften en veiligheidsnormen.

Hoeveel aders ben ik nodig in mijn kabel?

Het aantal aders dat je nodig hebt, hangt af van de specifieke toepassing en het beoogde gebruik; voor standaard elektrische installaties in huis worden doorgaans kabels met twee of drie aders gebruikt, waarbij de derde ader wordt gebruikt voor aarding.

Hoeveel mm² moeten de aders in mijn kabel zijn?

Het juiste aantal vierkante millimeters (mm²) voor de aders in je kabel hangt af van factoren zoals stroomsterkte, kabel lengte en bouwvoorschriften. Voor algemene huishoudelijke toepassingen worden doorgaans kabels met aders van 1,5 mm² tot 2,5 mm² gebruikt, maar voor zwaardere toepassingen of langere afstanden kan een groter aantal mm² nodig zijn.

De kleuren van mijn draden in huis, zijn anders?

Huizen uit en voor 1970 hebben vaak nog oude bedrading, volgens verouderde voorschriften. Lees hier de verschillen in VD Draad tussen vroeger en nu.

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.